Preskoči na glavni sadržaj

squash with dill - zuschpeis od bundeve sa mirođijom



during the summer this vegetable is often on our table, as steak, or as side dish,
for winter it can be stored in the freezer as well as peas and beans,
we use young but large green or yellow squash,  
this one in the picture here is about 2.5 kg,





washe it,
with the poteto peeler take down the peel and
take out the middle and seeds,
then chop it
salted and leave to stand a while




also you need:
a little oil
1 onion
food supplement or salt
1 bunch of dill
1 tablespoon red pepper
1 small tomato
2 tablespoons vinegar
water
little flour
milk
sour cream

fry the onion in a little oil and
after you’re squeezing aut the water from the squash,



add the squash,
little fry and
add: food supplement or salt,
a tablespoon of red peppers,
small tomato,
vinegar - vinegar is added to the squash not to overcook,



all mix and
pour water – not too much,
chop the dill and
add to the squash,
cook until the squash become soft,
remove it from the fire,
a table spoon of fine flour mix with a little water in a glass and
add the to the squash,
add some milk too,
let it boil, check whether it is enough salt, vinegar,



add one or two spoon of  sour cream before serving  

squash with dill serve with roast or fried meat as side dish


                                                    -.-.-.-.-.-.-.-


ovo povrće se često nađe na našoj trpezi tokom leta ili kao odresci ili kao čušpajz,
za zimu se može spremiti u zamrživač kao i grašak i boranija,
koriste se mlade ali velike zelene ili žute bundeve nalik na zukinni, samo mnogo veće (ova na slici ima oko 2,5 kg),
opere se,
oljušti i povadi sredina i semenke,
zatim se istreniše



posoli i ostavi da odstoji,
iscedi i kuva,

još je potrebno:
malo ulja
1 glavica luka
dodatak jelu ili so
1 vezica mirođije
1 kašika aleve paprike
1 manji paradajz
2 jedaće kašike sirćeta
voda 
malo brašna
mleko
pavlaka

propržimo luk na malo ulja i 
dodamo bundeve
malo propržimo i dodamo: dodatak jelu ili so, kašiku aleve paprike,
omanji paradajz, sirće - sirće dodajemo da se bundeve ne bi raskuvale,



sve izmešamo i 
podlijemo vodom,
iseckamo, na sitno, vezicu mirođije i dodamo u jelo,
kuvamo dok bundeve ne omekšaju,
skinemo sa vatre,
u čaši izmešamo malo brašna sa vodom i dodamo u bundeve,
dodamo malo mleka da ne bude jako retko,
pustimo da provri,
proverimo da li je dovoljno slano, kiselkasto,
pre služenja umešamo kašiku - dve pavlake,

zuschpeis od bundeve služimo uz pečeno ili pohovano meso



Primjedbe

  1. Pravim ga upravo sad I odlicno je,jis samo treba da dodam.mleko ja stavim half and half i malko brasna kako si napisala razmucenog u vodi.Super ce bii.meso je u rerni(ovaj put peceno

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravim ga upravo sad I odlicno je,jis samo treba da dodam.mleko ja stavim half and half i malko brasna kako si napisala razmucenog u vodi.Super ce bii.meso je u rerni(ovaj put peceno

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popular

cottage cheese patella – pogačice sa sirom

layered potatoes with minced meat - složenac od krompira sa mlevenim mesom

semolina noodles with cottage cheese - gomboci sa sirom

cabbage with meat - sladak kupus na moj način

laid pork pie - slagana pita od mesa

görhe - sweet corn flour pie – slatka pita od kukuruznog brašna

potato side dish - zuschpais od krompira

pie in milk dressing with whipped cream - pita u soku od mleka

white wine château - šato od belog vina

sweet rolls-wespiary - osinje gnezdo