Preskoči na glavni sadržaj

pekmez od kajsija




za mene najbolji pekmez,

dovoljno sladak,
dovoljno kiseo,
ukusan a ne suviše aromatičan da preuzme ukus,
savršen za kolače,
idealan da se jede sam.

potrebno je:
1 kg kajsije
200 - 250 g šečera
na vrh kašičice konzervansa i vinobrana

priprema:
koristimo zdrave, zrele plodove,
kajsije operemo,
izvadimo košticu,
ako želite možete je oljuštiti,
isečemo na sitnije komade,
pošećerimo, dodamo konzervans i vinobran,
ostavimo u frižider na 12h.




kuvanje:
ovu količinu kuvamo u šerpi od 4l,
kada provri štapnim mikserom usitnimo sve komadiće



(dok nije postojao štapni mikser to se radilo pre šećerenja,
sve se samlelo na mašini za meso 
ili kad je kajsija bila jako zrela kuvalo se bez mlevenja)
na jakoj vatri kuvamo uz stalno mešanje 15 -20 minuta možda malo više sve zavisi koliko su vlažne kajsije,



kada povučemo kašikom na dnu šerpe treba da ostane trag,



ili kada kanemo na porcelanski tanjir posle hlađenja masa se ne sme pomerati,
tada je pekmez gotov.
ova količina je dovoljna za jednu flašu od 7,2 - 7,5 dl
ceo postupak kuvanja traje oko jedan sat ili malo više,
sipamo ga u čiste suve flaše,
zatrpamo ih dobro ćebetom i
ostavomo do sutra da se ohlade.
tek tada ih vadimo i slažemo na svoja mesta




Primjedbe

Popular

cottage cheese patella – pogačice sa sirom

layered potatoes with minced meat - složenac od krompira sa mlevenim mesom

semolina noodles with cottage cheese - gomboci sa sirom

cabbage with meat - sladak kupus na moj način

laid pork pie - slagana pita od mesa

görhe - sweet corn flour pie – slatka pita od kukuruznog brašna

potato side dish - zuschpais od krompira

pie in milk dressing with whipped cream - pita u soku od mleka

white wine château - šato od belog vina

sweet rolls-wespiary - osinje gnezdo